Prima Pagina » Obiective Turistice » detalii Pestera Ursilor

Pestera Ursilor

- pestera -

10 / 10
Regiune: Bucovina
Adresa: nr. 104
Chiscau, Bihor, Romania
Pestera Ursilor

Orar


Luni: inchis
Marti: 10:00 - 17:00
Miercuri: 10:00 - 17:00
Joi: 10:00 - 17:00
Vineri: 10:00 - 17:00
Sambata: 10:00 - 17:00
Duminica: 10:00 - 17:00

Descriere

Pestera a fost descoperita in anul 1975, ca urmare a deschiderii artificiale a golului subteran in timpul lucrarilor de exploatare a calcarului in cariera de la Chiscau. In putul deschis a coborat minerul Traian Curta care a parcus galeria de acces pana la Sala Mare. Prima explorare completa a fost realizata la 20 septembrie 1975 de catre cercul de speologi amatori "Speodava" din orasul Dr. Petru Groza (Steiul de astazi). La 16 iunie 1980, pestera intra in circuitul turistic ca cea dintai cavitate subterana amenajata la nivelul tehnicii mondiale. Recunoscandu-se valoarea exceptionala a pesterii, cercetatorii geologi din Bucuresti ai Cluj-Napoca, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, mineri din Maramures, muncitori din orasul dr. Petru Groza si din Oradea, un specialist in corpuri de iluminat din Timisoara au colaborat si au realizat la Pestera Ursilor amenajarile turistice, luand in acelasi timp masuri specifice de protectie.

Galeriile pesterii au forma aproape rectilinie, fiind dispuse pe doua etaje, insumand o lungime de 1500 m. Nivelul superior fosil are o lungime de 488 m si este amenajat pentu circulatia turistica, iar cel inferior, temporar activ, lung de 521 m, este declarat rezervatie stiintificã Traseul turistic propiu-zis ofera vizitatorilor chiar de la intrare, posibilitatea de a admira o extraordinara gama de formatiuni stalactitice si stalagmitice, variate ca marime si forme, baldachine si gururi. Formatiuni stalactitice cum sunt aici, asa numitele baldachine, ce pot fi intalnite in putine pesteri din lume dau un aspect fermecator pesterii. Atmosfera de basm este intregita de stalagmitele extrem de dantelate, unele avand grosimi de peste 1m, de stalactitele excentrice, foarte rare, provocate de deplasarea coloanelor de picaturi de alimentare, de stalactitele de tip "macaroane" ori de depunerile numite "vermiculatii", printre cele mai frumoase aflate in pesterile din Romania.

Diversitatea stalagmitelor sub forma de statuete, pagode, animale fabuloase, lasa camp liber imaginatiei fiecarui vizitator. "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Portalul", "Pagodele", "Lacul cu nuferi", "Casuta piticilor", "Naveta spatiala", "Sabia lui Damocles" sunt numai cateva din frumusetile create de natura din pestera. Deja pestera are legendele ei, iar ghizii va vor spune cu siguranta macar una.

Vizita incepe in Galeria Ursilor sau Galeria Oaselor, care adaposteste 1500 de piese 140 de cranii si numeroase culcusuri ale ursului de pestera. Pe peretii acestor galerii se observa zgarieturi adanci lasate de labele ursilor, a caror disparitie misterioasa s-ar datora, dupa unele presupuneri, incalzirii climei, izbucnirii unei epidemii sau, poate, unui cataclism natural care ar fi blocat iesirile pesterii. Acest urs a disparut cu mai bine de 15000 ani in urma; atingea frecvent 3 m lungime.

La capatul galeriei urmatoare, "Emil Racovita" se afla expus un schelet intreg de urs, reproducere dupa sceheletul din galeria inferioara (nevizitabila). Fosilele altor animale disparute in urma cu mai multe zeci de mii de ani (o specie de capra neagra, ibexul, leul si hiena de pestera) descoperite aici, suscita interesul specialistilor. Galeria "Emil Racovita" este o galerie impodobita cu numeroase stalagmite, domuri, bazine cu apa si mii de stalactite.

A treia galerie ce poate fi vizitata este Galeria Lumanarilor, unde te intampina o adevarata padure de stalagmite de un alb imaculat si neatins de mana omului. La capatul acestei galerii, poteca turistica isi face cu greu loc prin desimea concretiunilor si, prelungita cu un tunel articial lung de 16 m, razbate in cele din urma la suprafata, incheind astfel traseul vizitabil al pesterii. Traseul subteran este parcurs in 45 minute. Temperatura in pestera oscileaza tot anul in jurul valorii de 10 grade Celsius.

Pret intrare: - 6 RON (inclus ghid);
- 10 RON taxa fotografita si 25 RON taxa filmat.

Informatii utile

- se percepe taxa de intrare
- se percepe taxa pentru filmat si fotografiat
- unitatea prezinta ghid / indrumator

Orar

Luni: inchis
Marti: 10:00 - 17:00
Miercuri: 10:00 - 17:00
Joi: 10:00 - 17:00
Vineri: 10:00 - 17:00
Sambata: 10:00 - 17:00
Duminica: 10:00 - 17:00

Imagini

Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor
Pestera Ursilor


 (optional - nu va fi afisat public)

Am fost aici
*daca ai fost in acest loc si vrei ca acest comentariu sa apara la "impresii ale turistilor", bifeaza casuta de mai sus

Numar total de comentarii: 1

1
larisadenise
13 Iulie, 2011
20:29
nota oferita: 10
Am fost acum doua veri la Pestera Ursilor. Impresionant!
Amenajarea facuta cu mare grija pentru a nu deteriora mediul natural format, Intrarea este bine organizata. M’am simtit ca intr’un adevarat muzeu natural. Vara asta planuim concediul in Apuseni. As vrea sa revad Pestra ursilor. Chiar merita vizitata!
Ultimele Comentarii:
Evenimente Adaugate Recent:
  • White Sensation ajunge si in Romania
21 aprilie 2012, Romexpo - BE PART OF THE NIGHT, DRESS IN WHITE Romania, pregateste-te… in sfarsit, se intampla! Pe 21 aprilie 2012, in premiera in Romania, Sensation, cel mai cunoscut eveniment dance din Europa, transforma Pavilionul Central al Romexpo Bucuresti in "Ocean of Whit... citeste tot »
  • Concert Scorpions la Zone Arena
Joi, 9 iunie 2011, trupa Scorpions concerta la Zone Arena din Bucureşti. Concertul face parte din turneul “Get Your Sting And Blackout World Tour”, ultimul turneu al trupei şi este organizat de Project Events. Deşi trupa a luat fiinţă în 1964, succesul comercial a apărut abia după 197... citeste tot »
  • Concert Shakira la Bucuresti
Sâmbătă, 7 mai 2011, Shakira concertează la Bucureşti în Piaţa Constituţiei în cadrul turneului mondial “The Sun Comes Out”. Hit-uri precum “Whenever, Wherever”, “La Tortura”, “Underneath Your Clothes”, “She Wolf”, “Hips Don’t Lie” sau “Waka Waka”, ritmuri f... citeste tot »
Manu Chao revine la Bucureşti în cadrul “La Ventura”, turneului de promovare al celui mai nou material dicografic al artistului, anunţă Emagic. Concertul binecunoscutului cântăreţ francez va avea loc pe 16 aprilie 2011 la Sala Palatului din Bucureşti. Deşi primele contacte cu scena l... citeste tot »
  • Concert Sting la Bucuresti
Având în spate o carieră strălucită, ce include numeroase albume premiate în repetate rânduri cu discul de platină, un numar impresionant de hituri, nenumărate premii şi vânzări record de aproape 100 de milioane de discuri în întreaga lume, Sting revine în atenţia fanilor săi cu cel... citeste tot »
» administrare unitate
RECUPERARE PAROLA

Cazare Sinaia | Cazare Predeal | Cazare Sibiu | Cazare Baile Felix | Cazare Bran | Cazare Busteni | Cazare Azuga | Cazare pensiuni, vile si hoteluri | Oferte cazare

^ Sus

Copyright © 2009 - 2019 · Toate Drepturile Rezervate · Termeni si Conditii · SC XIMAG MEDIA GROUP SRL · MergiLaSigur.ro ·